Kategorier
Taler

I anledning min bestemor Edels 90-årsdag

Gratulerer så mye med dagen kjære bestemor Edel.

90 år. 90 år! Jeg synes det er en bragd. Det gir seg ikke selv å bli en så sprek 90-åring. Man må ha bein i nesa. Man må ville bli 90 år. Du er helt rå, bestemor!

Vi to har snart delt 43 år av disse 90 årene. Du var med andre ord 47 år da jeg kom inn i livet ditt. Jeg vet jo litt om hva du foretok deg i disse første 47 årene. Du har fortalt, og jeg har lyttet. Kanskje har jeg ikke spurt nok.

Heldigvis har noen av oss Mary og Arnes referanseverk å støtte oss på, når man trenger en liten faktarepetisjon. Familiekrøniken «Familien Firing» skisserer i korte trekk de biografiske fakta om ditt liv, om hvem du slekter fra, om hvor du har bodd, hvem du giftet deg med, hvilke barn du fikk, hvilken utdannelse du har tatt og hvilke jobber du har hatt. Jeg er veldig takknemlig for det omfattende arbeidet som er lagt ned i den fortellingen.

Selv om disse faktaopplysningene om valgene du har tatt i ditt liv frem til nå, gir en pekepinn på hva slags menneske du egentlig er, så mangler det mye før vi sitter igjen med et bilde som yter deg rettferdighet. Dette bildet er mangfoldig og helt avhengig av hvem som tegner det. Nå skal jeg fortelle om mitt bilde av deg.

Da jeg var barn var du magisk. Etterhvert som barndommens eventyrland sakte svant hen, kom du på ett vis nærmere, men du ble samtidig fjernere. Du fortsatte å være et kjært menneske for meg, men du ble samtidig et menneske som alle andre, med gode og muligens noen dårlige sider.

Men disse årene, hvor du var magisk, dannet grunnlaget for det fenomenet jeg refererte til som «bestemor Kaasin». Dette fenomenet ga meg mange av min barndoms fineste opplevelser, egentlig uten at du mente å gjøre noe ekstraordinært.

Jeg husker så godt det varme suset fra demning på Rødberg når jeg hadde lagt meg for å sove. Jeg sovnet i rene, friske laken, med den visshet om at jeg grytidlig neste morgen skulle tasse ned den kjølige trappen til første etasje, forbi den store hengende svarte bakelitt-telefonen og inn på kjøkkenet. Dette var en ferd som var drevet av hungeren på og den forlokkende duften av to for meg mytiske ingredienser knyttet til fenomenet «bestemor Kaasin»; nemlig «eggepannekaken» og «bestemorbrødet».

Du sto der i din blomstrete kjole, med ryggen til, mot vinduet som vendte dels mot garasjen, og dels ut mot Rødberg sentrum, et sted bak bjørketrærne. Du sto så ofte der. Radioen sto alltid på. Jeg satte meg på en av de blåmalte rørstolene. Det var blomstret, brodert stoffduk på bordet. Pålegg. Melk. Nyrørt villbringebærsyltetøy. «Bestemorbrød». Jeg ventet på at de andre skulle komme ned. Og jeg ventet på eggepannekaken.

En time senere drev du oss innover myrene på leting etter fjellets gull. Du plukket alltid mest molter, og lå alltid fremst. Du var dansende myrull der ute, på distanse, med ditt hvite hår og mørkegrønne regndress-stilk.

Når jeg i voksen alder forsøker å se deg tydelig, vil det alltid være dette bildet av deg i aktivitet med noe nært, som slår meg. Du er en murv til å arbeide, vil min far eller mor si. Du har alltid drevet utrettelig med noe, med hendene dine. Med synål. Med ryddekniv. Med rive. Plukkende, eltende, trekkende, skurende.

Du er hender. Varme, flittige hender. Flittige hender som løper. Men mest av alt er du et hus. Mitt barndoms bilde av deg slik det trer frem for meg i voksen alder er at du er et hus som står der litt alene, men med varme og lys i alle rom, med ulåst dør, og stående på et solid fundament.

Jeg er innom det huset så snarlig i ny og ne. Vi har levd parallelle liv i de siste 25 år, og møtene har som oftest vært flyktige, men du er det huset som har varme og lys i alle rom, med ulåst dør, og stående på et solid fundament.

Borgny Østensen: På sikker grunn

Jeg håper at hver gang du ser bort på vår gave til deg, et bilde av et slikt litt ensomtliggende, men varmt og gjestmildt hus, et litografi av Borgny Østensen som heter «På sikker grunn», så kan du tenke på at du har skapt magi for minst ett barn på dine 90 år så langt. Og jeg er helt sikker på at det er veldig mange flere.

Gratulerer igjen med dagen, kjære bestemor. Og takk.

Legg inn en kommentar