Cogito ergo sum

Ifing

Radioinnslag på Limbo, NRK P13, 1. juni 2014: radio.nrk.no/serie/limbo-p13/muhr45002214/01-06-2014#t=2h20m06s

  • Band: Impaled Nazarene
  • Utgivelse: Nihil
  • År: 2000
  • Plateselskap: Osmose Productions
  • Låt: Cogito Ergo Sum
  • Sjanger: Death metal
  • Sted: Finland

Vi hørte finske Impaled Nazarene med låta Cogito Ergo Sum fra den kontroversielle og i flere land svartelistede utgivelsen Nihil fra 2000.

Cogito ergo sum; jeg tenker altså er jeg. Denne berømte setningen er den franske filosofen Rene Descartes småfortvilte forsøk på å skaffe et sikkert holdepunkt hvorfra han ikke lenger metodisk kan tvile på egen eksistens. Det jeg undrer meg over, er hvorfor vi i det hele tatt engasjerer oss i en aktivitet hvor vi tviler på vår egen eksistens? Er ikke dette veldig rart? Allikevel synes det som om det er en svært menneskelig ting å gjøre. Og jeg tipper det er en ting bare vi mennesker gjør her på denne kloden. Ingen dyr tviler vel på sin egen eksistens?

Impaled Nazarene – Nihil

Det underlige, og akk så menneskelige i denne aktiviteten slo meg forleden da jeg hørte min fire år gamle datter si noe sånt som at «det kan jo bare være slik at vi drømmer?». Ja, det kan jo bare være slik at vi drømmer hele livet vårt, og en dag vil vi våkne opp og oppdage at alt er annerledes. Eller?

Zhuang Zhou

Denne tanken er altså ikke ny, og den flyttet seg tidlig fra barnehoder til filosofenes studerkammer, slik undring ofte gjør. Allerede Platon i dialogen Theaitetos, 369 år før vår tidsregning, engasjerte seg i denne problematikken. Hans etterfølger og elev Aristoteles likeså. Samme år som dialogen Theaitetos ble skrevet, 369 år før vår tidsregning altså, ble den innflytelsesrike kinesiske filosofen Zhuang Zhou, bedre kjent som Zhuangzi, født. Han balet også med dette problemet, og formulerte det i en historie som er kjent som «sommerfugldrømmen». Historien går slik:

«En gang drømte Zhuang Zhou, og ble en flagrende sommerfugl… Den visste ikke noe om Zhuang Zhou. Da han plutselig våknet, var Zhuang Zhou fullt og helt tilstede. Men nå vet man ikke om en Zhuang Zhou blir til en sommerfugl i drømme, eller om en sommerfugl blir til en Zhuang Zhou. Dersom det finnes en Zhuang Zhou og en sommerfugl, da må det være en forskjell mellom dem. Dette kaller man for tingenes forvandling.»

Bildet Zhuangzi holder opp for oss med denne fortellingen er slående. Er han en mann som drømte at han var en sommerfugl, eller er han en sommerfugl som drømmer at han er en mann? Ifølge den kinesiske filosofen viser denne historien at distinksjonen mellom å være våken og å drømme er en falsk dikotomi. Hvis man skiller drømmer fra virkeligheten, hvordan kan man da vite om man drømmer eller er våken? Det var dette Descartes svarte på med sitt cogito ergo sum, jeg tenker, altså er jeg.

Drømmen er naturligvis springbrettet for den menneskelige aktiviteten vi nå kjenner under begrepet å tvile på sin egen eksistens. Allerede i mors mage har vi drømmer. Også dyr har drømmer, men de mangler trolig de høyere mentale evner som skal til for å tenke at det ikke er sikkert at vi våkner opp fra en drøm liggende i vår egen seng. Det kan jo snarere være at vi starter en drøm hvori vi ligger i vår egen seng?

Tomannsbandet Ifing fra Michigan, USA, har nylig kommet ut med den herlige svartmetallutgivelsen Against This Weald. På låta Realms Forged utforsker de sfærer eller verdener som skapes, slik vi gjør i drømme. Len deg tilbake og nyt.

Ifing – Against This Weald

Legg inn en kommentar